11 Kasım 2009 Çarşamba

finansal tablolar ve analiz

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZ




Kapsam

Sunuş, isminden de anlaşılacağı gibi; finansal tabloların analiz edilmesini ve analiz edilmiş olan finansal tablo verilerinin yorumlanmasına ilişkin ilkeleri, yöntemleri ve değerlendirmeleri içermektedir.

Sunuşun temel konularını; finansal tablolar analizinin yapılma amaçları, ön koşulları, finansal tablolar analizinin türleri, analiz teknikleri ve analiz edilmiş sayısal ifadelerin yorumlanması oluşturmaktadır.

Bir işletmede, finansal planlama ve kontrol faaliyetlerinin yapılması için finansal tabloların analizi gerekir.



Finansal Tablolar Analizi

Finansal tabloların analizi, finansal tablolarda yer alan çeşitli hesaplar arasındaki ilişkilerin, ilgili hesap tutarları üzerinden yapılan matematiksel işlemler aracılığı ile ortaya konulmasıdır.

Bu ilişkiler; yüzdeler, trend yüzdeleri, oranlar, dönüş hızı oranları aracılığı ile ortaya konulur.

Hesaplamalar sonucunda elde edilen bulgular yorumlanır ve işletme ile ilgili anlamlı sonuçlara ulaşılmaya çalışılır.

Finansal tabloların analizi, matematiksel işlemlerin uygulandığı mekanik bir süreçtir.

Önemli olan, analiz edilmiş olan finansal tabloların yorumlanmasıdır.

Dört Temel Durum

Bu yorumlar veya değerlendirmeler, dört temel durum esas alınarak yapılmaktadır. Belirtilen dört temel durum;

a) Likidite durumu,

b) Faaliyet etkinliği (verimlilik) durumu,

c) Finansal (mali) durum,

d) Karlılık durumu’dur.



İlgili kesimler

Finansal tabloların analizi, başta ortaklar ve yöneticiler olmak üzere; devlet, çalışanlar, yatırımcılar, işletme ile alıcı veya satıcı olarak ticari ilişkileri olan diğer işletmeler gibi çok sayıdaki kesimlerin kararları için kullanılabilecek bilgi sağlar.



Dikkat Edilmesi Gereken İlkeler

İşletme ile ilgili kararların dayandırılacağı finansal tabloların analizinin ve yorumunun sağlıklı olarak gerçekleştirilebilmesi için dikkat edilmesi gereken ilkeler vardır.

Bu ilkelerden başlıcaları aşağıda belirtilmiştir:

Hangi ilişkilerin ortaya konulması gerektiği, analizden elde edilecek bulguların ne anlama geldiğinin yorumlanabilmesi için; muhasebe kuramının ve muhasebe uygulamalarının yeterli düzeyde bilinmesi gerekir.

Analizi yapılan finansal tabloların ilgili oldukları dönem veya dönemlerdeki ekonomik koşullar, sektörel koşullar, işletmenin kendisine özgü olan ve finansal tablolarda açık bir şekilde ifade edilmeyen veya edilemeyen özel koşulların da göz önünde bulundurulması gerekir.

Analizi yapılan finansal tabloların ilgili oldukları dönemlerde işletme tarafından uygulanan işletme politikalarının, muhasebe yöntem ve politikalarının bilinmesi gerekir.

Analiz sonucunda elde edilen bulguların doğruluğu, analizde kullanılan finansal verilerin elde edildiği finansal tabloların doğruluğuna bağlıdır.

Yapılacak analizde kullanılan finansal tabloların analiz edilmeye uygun bir içerik ve hesap gruplandırılması ile hazırlanmış olması gerekir.

Analizin amacı ile kapsamı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Analizin kapsamı, analizin amacına bağlı olarak geniş veya dar tutulabilir.

Analiz ile elde edilecek bulgular, ilgili analiz tekniğinin doğru bir şekilde uygulanması ile elde edilir ve analiz sürecinin mekanik kısmını oluşturur.

Finansal tablolar analizinde asıl önemli olan analiz bulgularının yorumlanması ve sonuçlara ulaşılmasıdır.

Bu bakımdan, finansal analizi yapanların iyi bir yargılama yeteneğine sahip olmaları gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder